• Lata doświadczeń w biznesie
img

Koza na pellet alternatywa dla tradycyjnych metod grzewczych

Nie jest tajemnicą, że kotły i piece wolnostojące, stanowią groźną konkurencję dla tradycyjnych kominków. Posiadanie kominka niegdyś, kojarzone było z luksusem, gdyż za sprawą pokaźnej obudowy montaż wymagał odpowiedniej aranżacji wnętrza. Gustowne kozy i kotły nie są tak wymagające, a równie efektowne, problemem nie jest nawet sposób odprowadzania dymu. Na korzyść piecyków przemawia również to, że są one właściwie samoobsługowe.

To tylko niektóre ze wspaniałych właściwości nowoczesnych, a wyszydzanych przez lata kóz. Dotychczas również kozy były wykorzystywane tylko do dogrzewania poszczególnych pomieszczeń. Obecnie, to nie tylko sposób na ogrzewanie całego budynku, ale i nieodłączny element nowoczesnego wystroju wnętrza. W odpowiedzi na ogromne zainteresowanie klientów, producenci tego typu piecyków na pellet zadbali o to, by kontrahent miał w czym wybierać. O dziwo jednak, Polacy niechętnie sięgają po kozy stylizowane na retro, być może na nieuniknione skojarzenie takiego piecyka z przestarzałym czasem. Aczkolwiek, rozchwytywane są te piecyki wolnostojące w nowoczesnym, loftowym wydaniu.

Sam mechanizm innowacyjnej kozy zdecydowanie różni się od tradycyjnego piecyka wolnostojącego. Współczesny klient zwraca szczególną uwagę na oddziaływanie spalania pieca na środowisko. Cały system zaprojektowany jest w taki sposób, by spalanie produkowało jak najmniejszą ilość produktów ubocznych.

Nie byłoby to jednak możliwe gdyby nie zastosowanie w metodzie ponownego spalania. Mechanizm ten bazuje na tym, by w kotle została osiągnięta jak najwyższa temperatura, która z kolei jest potrzebna do spalania pozostałości opału w dymie.Dzięki tej technologii, do atmosfery wydostaje się jedynie cząstka szkodliwych substancji. Równie ekologiczny jest sam opał. Mianowicie pellet, wytwarzany ze sprasowanych drewnianych pozostałości.

Ambroży fusion

Opis autora #3

Zobacz również